Dag therapeut

Dag therapeut

“Er zijn nog zeker wel wat therapie mogelijkheden om te ontdekken voor jou. Ik heb het werken met je als prettig ervaren, maar we moeten toch afscheid nemen”. Daar zit je dan, een beetje ongemakkelijk. Je schudt elkaar de hand en in plaats van ‘tot de volgende keer’, is het ‘dag’ en tot nooit meer ziens.

Helaas heb ik al vaker afscheid moeten nemen van een therapeut. De allereerste keer was het een goed afscheid, de therapie was soort van afgerond en ik had het idee het wel weer alleen te kunnen. Dan ben je blij dat het er op zit, dat je juist weg kan en niet meer terug hoeft te komen. Vorig jaar nam ik afscheid van een psycholoog waar ik nog niet klaar was. Misschien wel bij haar, maar we wisten allebei dat er nog een lange weg was te gaan. Den gedwongen stop omdat zij mij toch niet meer verder kon helpen. Dan is het oké om te vertrekken, misschien niet het prettigste, maar dan is het gewoon tijd.

Een goeie opvolger

Gelukkig praat ik makkelijk, als de goeie vragen maar gesteld worden. Het is alleen wel net zo prettig als je iemand tegenover je hebt zitten die je ook nog een beetje aardig vindt. Therapeut M. was er zo’n eentje. Totaal niet erg om naartoe te gaan. Ze leek het te snappen, heel goed te weten waar de pijnpunten zaten en wist goed wat ik nodig had. Al die verhalen van ‘verschrikkelijke therapeuten’ – die vooral verschrikkelijk zijn omdat ze net geen klik met je hebben – herkende ik gelukkig niet. Dus ik prees mezelf daar in ieder geval gelukkig mee. Haar andere collega’s die ik al hier en daar ontmoette leken me dan weer stukken minder, maar met één van hen zit ik de komende tijd wel opgescheept. Wie kan in vredesnaam die plek zo goed vervullen.

Onzekere tijden

M. gaat ergens anders werken, daardoor nemen we nu al afscheid. Sowieso zat het er wel aan te komen omdat ik andere therapie ga volgen, maar ik had haar graag nog in het gehele team gehad. Dat mocht er echt iets niet goed gaan, ik haar nog eventueel om hulp kon vragen. Want de rest ken ik niet, dus wat moet ik dan doen als ik een probleem heb met de huidige begeleider? Uiteraard mag ik iedereen om hulp vragen en het zijn het allemaal ‘mensen met passie voor hun vak’. Maar ik ben er ook al twee tegen gekomen die ik niet kan uitstaan, hoe goed ze ook zijn. Dus ik ben heel benieuwd wie ik ga tegenkomen.

In het team was overlegd dat er als opvang tussen M. en de volgende therapeut er een verpleegkundige even invalt. Om de wekelijkse praat uurtjes toch vol te maken en dan heb ik in ieder geval iemand heb om even tegen te praten, voel ik me iets meer gehoord. M. was best bereid om even heen en weer te komen voor een gesprek, maar volgens het team was dit de beste oplossing. Slechtste idee ever, want ik hou niet van nieuwe mensen en al helemaal niet als het toch maar een tijdelijke oplossing is. Maar Alicia houdt haar mond wel en volgt braaf wat ze er willen doen, voorbeeldpatiënt 9 van de 10 keer.

Dag dag

Helaas ben ik niet heel veel verder gekomen dan waar ik vorig jaar stond, toen ik bij deze instelling begon. Ik sta zelfs nog een paar treden lager door alle donkere dingen die er zijn gebeurd. Als voorbeeldpatiënt haat ik het dat ik geen grote stappen vooruit heb gemaakt, zij vindt het vooral vervelend voor mij dat ik mij niet beter voel. Maar ik heb een goeie tijd bij haar gehad, dat is ook wel wat waard. Dus ik was toch een beetje verdrietig om het afscheid, omdat ik het er goed had. Nu gaat alles weer anders, welke veranderingen zullen er komen en hoe ga ik die waarderen? Wanneer je in therapie zit, is het nooit echt saai.

Talk to you later,

Alicia

 

Geef een reactie