Eurovisie Songfestival 2017 @ Kiev

Eurovisie Songfestival 2017 @ Kiev

Het is alweer voorbij, de week is als een speer gegaan en wat heb ik er een plezier aan gehad. Dinsdagavond was ik een beetje bang dat er dit jaar niet zo heel veel leuke liedjes tussen zouden zitten. Uiteindelijk bleek het allemaal wel mee te vallen en moest op donderdagavond zelfs nog ‘geschift’ worden in talent. Zo ging Denemarken wel door, best leuk, en moest Finland achterblijven terwijl ik dat misschien nog wel iets mooier vond. In de finale zat geen enkel nummer waarvan ik zei, nou dat heeft het totaal niet verdiend om door te gaan en daardoor was het een prima avond. Fijne nummers, goed wat te eten en lekker drinken.

Wat zou Levensblogger dan zijn zonder een recap. Verrassend veel mensen lezen het toch elk jaar weer en het hoort er voor mij helemaal bij. Ik ga dus weer de criticus uithangen en iets zeggen over de 26 nummers en landen die dit jaar in de finale zaten van het Eurovisie Songfestival. Let’s get started!

1. Israël – 23ste plek – 39 punten

Israël weet dat je met up tempo gewoon veel beter scoort en dat is ook direct het enige wat echt leuk is aan dit liedje. De beste man zingt niet super maar weet vooral niet goed hoe je I feel alive moet zingen en laat dat nu net de zin zijn die het meest terugkomt. In de auto gewoon even voorbij laten komen en het dan beter zingen, dat is het enige wat je met dit nummer nog kan.

Het meest schokkende was overigens hun besluit om vanaf volgend jaar niet meer mee te doen. Wat de precieze redenen zijn, is nog niet helemaal duidelijk, maar geld zal zeker een rol stoppen. Israël doet toch heel lang mee, sinds 1973 en is dus eigenlijk wel een vaste gast. Jammer, maar helaas.

2. Polen – 22ste plek – 64 punten

Dit is de Poolse Céline Dion inclusief maniertjes en ik kan dat wel waarderen. Niet zo gek dat ze redelijk laag geëindigd zijn, want de fanbase is een beetje beperkt. Toch zong ze dit uitstekend en was het een prima powerballad.

3. Wit-Rusland – 17de plek – 83 punten

Dit was voor mij een grote favoriet. Ik hou van folk, dus een hoorbare gitaar en het overduidelijke sfeertje ervan. De  ‘schreeuwklanken’ waardoor je dus niet Russisch hoeft te kennen, maar wel mee kunt zingen, hielpen voor mij zeker mee. Het bootje en de achtergrond was dan weer niks en op de cd klinkt het toch net iets beter. Dus dat het meer achterin de lijst is gekomen, is niet zo gek. Word er zelf in ieder geval blij van, dus bij mij gaat hij wel even een stukje harder als die voorbij komt.

4. Oostenrijk – 16de plek – 93 punten

Margien en ik vonden deze beide wel erg leuk en ik vond hem vooral eigenlijk een schatje. Hij kijkt de hele tijd zo blij, is lekker aan het zingen en rondhuppelen. Ja, voor mij is dit echt een prima lied. Je zingt hem direct mee en doordat hij zelf niet altijd even sterk zingt, voel je je ook weer beter over je eigen zangkwaliteiten. Vond het een heerlijk simpel liedje, geen diepgaande tekst, maar wel aanstekelijk vrolijk.

5. Armenië – 18de plek – 79 punten

Uiteindelijk vond ik vooral de achtergronddanseressen het interessants. Het nummer is gewoon niet helemaal mijn ding, al ging ik het steeds meer waarderen, hoe vaker ik het hoorde. Ik vind het niet-westerse tintje wel heel erg fijn om te horen, maar het valt uiteindelijk gewoon niet genoeg op.

6. Nederland – 11de plek – 150 punten

Dit jaar was ik oprecht erg enthousiast over het nummer van O’G3NE. Het is goed gezongen en je kan het direct zelf makkelijk meezingen en dat lag niet alleen aan de teksten die gewoon achter hen te zien waren. Het was sterk, stond als een huis en was goed. Hier stond ik achter en had van mij best hoger mogen eindigen, vooral boven een Australië en Roemenië. Vakjury vond dat ook en televoters besteedden er gewoon geen aandacht aan, dat was keihard te merken. Erg jammer maar elke keer als ze het zingen, krijg ik kippenvel en dus was het zeker een goed nummer. Misschien dan toch te onopvallend (lag misschien ook aan wat camera-werk, als we de knuffel op het eind iets langer hadden gezien, had dat zeker wat sympathie punten op kunnen leveren)

7. Moldavië – 3e plek – 374 punten

Dit was zo ongelofelijk leuk nummer, als ik aan Eurovisie denk, dan denk ik ook juist aan dit soort vrolijke liedjes. Om op te bewegen, om op te dansen en gelukkig was Epic Sax Guy ook gewoon mee! Ik dacht dat ze hem gewoon weer ergens vandaan hadden geplukt, maar de volledige band besloot om mee te doen. Nou, dat hebben ze geweten. Het nummer is heerlijk en universeel, dat merk je wel waardoor het ineens omhoog schoot. De scheiding van de puntendeling van vakjury en televoting was echt een goeie zet, hierdoor werd het gewoon nog een beetje spannend. Dit is een nummer die ik nog heel vaak ga luisteren.

Check ook even hun vorige inzending, alleen hoe Epic Sax Guy de pan uit speelt

8. Hongarije – 8ste plek – 200 punten

Ik hou er wel van als landen hun eigen stempel neerzetten, ik wou dat veel meer landen dat deden, maar misschien lijken Westerse landen daarvoor wel te veel op elkaar qua muziek. Natuurlijk snapte ik niks van de tekst, maar ik hoorde zijn klacht er wel in. En gelukkig hebben we altijd nog Cornald Maas die je even de achtergronden van het liedje uitlegt. De danseres was ietwat overboden, hij droeg het prima in zijn eentje (ok, de violist was een fijne toevoeging) Hij zong het goed en ik denk dat je o.a. hiermee ziet dat een goed nummer ook gewoon weer goed scoort. Laat alsjeblieft het Songfestival niet meer in de hoek van foute, slechte muziek zitten.

9. Italië – 6e plek – 334 punten

Wat iedereen hier zo fantastisch aan vind, is mij een beetje ontschoten. Vind het wel een vrolijk nummer, maar ik kan zijn stem slecht uitstaan. Door het ‘dansje’ bracht hij er wel de sfeer in en het was echt niet verschrikkelijk. Persoonlijk snap ik de hoge notering dan ook niet helemaal, maar ik ben er ook niet helemaal tegen.

10. Denemarken – 20ste plek – 77 punten

Denemarken weet altijd wel een plekje in mijn hart te veroveren, hun nummers zijn gewoon altijd prima. De ene keer wordt dat beloond, maar in de finale houdt het meestal niet stand. Ze zong het weer dikke prima en eigenlijk is het ook mooi liedje waar alleen niks bijzonders mee is.

11. Portugal – 1e plek – 758 punten

Ik koos voor de versie met zijn zus (?) omdat ik het zo schattig vind. 

Ik ben zo blij dat dit heeft gewonnen, ondanks dat zoveel mensen die niet mooi vinden. En dan denk ik echt, wat kun je hier niet mooi vinden? Dit soort muziek vind ik persoonlijk ook gewoon mooi en dat helpt uiteraard mee. Maar als je er wat ‘objectiever’ naar luistert, kan het je niet ontgaan dat hij dit gewoon geweldig zingt. Ik heb geen flauw idee wat hij mij wil vertellen, maar ik ga mee. De achtergrondmuziek past perfect in een Disneyfilm en daar wil ik nu ook gewoon het liefst zijn. De hele act die hij speelde als ietwat alternatieveling stoorde me niet echt, vond het juist wel charme toevoegen. Dit jaar vind ik Portugal absoluut de verdiende winnaar.

12. Azerbeidzjan – 14de plek – 120 punten

Ok, dit is nu echt een liedje waarvan ik het zelf totaal niet snap. Het is allereerst niet mijn smaak, maar ik vond het ook gewoon helemaal niet zo bijzonder. Niet echt een mooi nummer, niet eens zo fantastisch gezongen en ik irriteerde me mateloos aan wat er allemaal op het podium gebeurde. Dit had wat mij al in de halve finale mogen stranden, maar ik vind het wel leuk dat allerlei uiteenlopende stijlen door kunnen en een ander soort publiek bedienen. Er is werkelijk voor ieder wat wils

13. Kroatië – 13e plek – 128 punten

Hij is al een meme geworden en het is zeker wel een verschijning. Als hij alles op de hoge toon had gezongen had hij mij helemaal. Ik raakte elke keer een beetje in de war door de lage stem. Vond het een typisch Eurovisie liedje en toegegeven, hij zong het eigenlijk allemaal prima.

14. Australië – 9e plek – 173 punten

Ja, ik vond deze jongen best wel knap (wat een jonkie) maar moest dat nu echt worden uitgebuit in de achtergrond. Het werd een beetje ongemakkelijk om naar te kijken. Naar mijn idee past dit perfect in de huidige top 40. De tekst is prima, uiteraard ook niet diepgaand en hij zingt het goed. Het is alleen niet super bijzonder, dan vond ik het nummer van vorig jaar beter en daar was ik al niet zo blij mee. Het is nog geen plaspauze lied, maar verder ook niet al te boeiend.

15. Griekenland – 19e plek – 77 punten

Hier vond ik dan ook helemaal niks aan en ik had echt gehoopt dat dit niet door zou gaan. Ik kan er niet per se de vinger op leggen waarom niet, maar vond het gewoon echt niet interessant. Het liedje is meer 14 in een dozijn en het waterballet vond ik ook stom.

16. Spanje – 26ste plek – 5 punten

Voor wie moet ik het nu doen? Ooh, voor mijn lover. Dat was me nog niet duidelijk nadat je het 10.000 keer hebt gezegd. Het was best een vrolijk nummer, echt chill voor op het strand en dat straalde het ook uit. Maar dat dit dan per se in de finale stond, nee dankje. Wel fijn dat we de ‘baard in de keel krijgen’, konden horen, dat je dat uitgerekend gebeurd tijdens dit festival terwijl je op het podium staat.

17. Noorwegen – 10e plek – 158 punten

Vond dit echt een heerlijk nummer, je moet er alleen niet naar kijken. Eindelijk een lekker refrein met een beetje andere muziek dan we al hebben gehoord. Vond het tempo van de tekst ook heerlijk, doet een beetje denken aan wat Ed Sheeran doet en daar ben ik natuurlijk gek op. Was bijna bang dat het niet door de halve finale heen zou komen, maar ben blij dat het wel gebeurd is.

18. Verenigd Koninkrijk – 15e plek – 111 punten

Ik was blij verrast door deze inzending. Het is ook een perfecte powerballad, maar wat prachtig gezongen. Vond de tekst ook wel erg mooi en heb hier echt van genoten. Gewoon een heel sterk nummer.

19. Cyprus – 21ste plek – 68 punten

Vond dit nummer zo sterk lijken op de Russische inzending van vorig jaar dat hoog eindigde. Het is best een leuk nummer, eentje die ik niet snel zou overslaan, maar ook niet iets dat lang blijft hangen. Weer niet bijzonder genoeg.

20. Roemenië – 7e plek – 282 punten

Dit vond ik eigenlijk niet per se heel leuk, maar het was een fijne afwisseling. Niet direct iets dat ik bij Roemenië zou zoeken, maar vooruit. Zij kon echt heel goed jodelen, jammer dat hij het geheel naar beneden haalt. Het is wel opvallend en anders, dus ik snap wel dat dit dan best goed scoort. Voor mij was het hem alleen niet.

21. Duitsland – 25ste plek – 6 punten

Sometimes it’s wrong before it’s right en dat het zeker wel wat van Titanium weg geeft, dat is het enige wat ik er van heb onthouden. Je merkt gewoon dat de rijke landen, Duitsland heeft er ook vaak last van, niet aanslaan. Het nummer is best prima, maar ik vond het niet zo mooi gezongen en totaal niet interessant. Nu alweer vergeten.

22. Oekraïne – 24ste plek – 36 punten

Dit zou een halve finale nooit hebben overleefd. Het is wel even een andere muziekstijl waar we verder niet veel van hebben gehoord deze avond. Ik kan er niks van verstaan van wat hij zingt. De muziek van het refrein vind ik nog best ok om naar te luisteren, het is alleen niet meer dan dat.

23. België – 4e plek – 363 punten

Ze stond een stuk relaxter op het podium dan dinsdag, dat maakte het iets fijner om naar te kijken. Het is misschien geen heel spannend nummer, maar het valt wel op en ze zingt het prima. Die lage stem, vooral in het begin vind ik echt prachtig. Het zit echt goed in elkaar en ik snap de hoge notering dan ook prima.

24. Zweden – 5e plek – 344 punten

De zanger vind zichzelf iets te mooi, we maakten al grapjes dat hij het liedje over zichzelf aan het zingen was. Het heeft een lekker muziekje, ziet er echt gelikt uit en het is gewoon een liedje dat nu zo op de radio zou kunnen worden gedraaid. Mijn zus vond het helemaal fantastisch en haar (wan)smaak is meestal iets waar Europa best in meegaat. Hoger had het van mij niet mogen eindigen, want zo geweldig is het nu ook weer niet.

25. Bulgarije – 2e plek – 615 punten

Het blijft me bezig houden, maar er is een nummer waar ik dit op vind lijken. Dus wie helpt me verder denken? Vind het nummer heerlijk, vooral de coupletten die niet heel gepolijst aanvoelen. En dan volgend door een goed refrein die je zo kunt meezingen.

26. Frankrijk – 12e plek – 135 punten

Hier kan ik echt helemaal niks mee en ik snap de hoge notering dus ook niet. Het is echt niet slecht gezongen, maar ik hou er totaal niet van. Misschien omdat ik het Frans gewoon haat, zal vast flink meespelen.

Er waren dus maar een paar nummers waar ik totaal niks mee had of gewoon echt niet mooi vond. Vier van de zesentwintig is dus helemaal niet erg. Ook de puntentelling vond ik hier en daar verrassend. Sommige landen deden echt niet wat van ze, qua vriendjespolitiek, werd verwacht en zo blijkt maar weer dat uiteindelijk alles open ligt. Het mooie blijft dat dingen die eens wat anders zijn, zoals toch ook dat jodelen, maar ook het authentieke van Hongarije ook prima mee komt. Voor mij is het Eurovisie Songfestival al lang niet meer een rampenavond, alleen maar voor een aantal landen in de halve finales, en komt kwaliteit of gewoon modern en leuk naar boven drijven. Ik heb me weer heel goed vermaakt en kan mijn mp3-speler weer vol zetten met wat nieuwe hits.

Wat bijzonder blijft is dat wanneer Nederland niet zo hoog scoort, ‘we’ dat allemaal zo erg vinden. We hadden een prachtig nummer, maar was uiteindelijk niet interessant genoeg. Er waren gewoon andere nummers die 1. ook prima werden gezongen en 2. net iets extra’s hadden. Wij hadden dat nu even niet, jammer, maar om dan weer het hele Eurovisie Songfestival aan de kant te schuiven en alles op vriendjespolitiek te gooien, ik word er werkelijk niet goed van.

Gelukkig hangt Margien ook de criticus uit en kunnen we samen best wel goed voorspellen wat Europa nu eigenlijk wil. Wat we beiden ook een gemiste kans vonden, was dat Ruslana (die in 2004 voor Oekraïne won) niet gewoon Wild Dances deed. Dus hierbij:

Geef een reactie