Iedereen heeft een bullet journal nodig

Iedereen heeft een bullet journal nodig

Lijstjes zijn mijn alles, in de chaos die mijn hoofd heet, heb ik het ook keihard nodig. Eerder prutste ik wel wat aan met agenda’s en dan met een notitieboekje erbij, maar dan vergat ik alsnog iets bij te houden. Tot ik warempel het antwoord vond op het internet. Op het eerste gezicht doet een Bullet Journal vooral erg pinterest-achtig aan. Je kunt er vast prachtige plaatjes mee maken voor op je instagram. Je mooiste, krullerige handschrift laten zien of het versieren met allerlei kleine tekeningen. Zo ben ik dan weer niet, maar ik zag wel een manier op alles wat ik wil onthouden bij elkaar te houden.

Dit filmpje heb ik al vaker laten zien, maar het geeft een goeie uitleg. In deze blogpost leg ik het ook nog verder uit en laat ik een beetje zien hoe ik het doe.
Een Bullet Journal -afkort tot bujo- is niet meer dan een notitieboek, er is een hele markt omheen omstaan die de duurste notitieboeken aan je wil slijten. Daar zou ik gevoelig voor kunnen zijn, maar ik heb inmiddels alles gevonden om het voor mij goed te laten werken. Al blijft het juist het leukste dat er telkens ook wat kan veranderen. Als je nu denkt, what the heck? Ik ga het je laten zien.

Het begint met een boekje

Vorig jaar zette ik in mijn to do lijst voor 2016 dat ik de ideeën van een bujo wilde toepassen. Daarvoor gebruikte ik al wel notitieboekjes om dingen bij te houden, maar het moest nu allemaal iets beter. Dus ik kocht een notitieboek van de Hema – ik kocht er daarna nog veel meer die op mij liggen te wachten – en kon aan de slag. Er zijn online heel wat bujo’s te vinden. Moleskine, Leuchtturm1917 hebben zelfs boeken die ze ook daadwerkelijk een bujo noemen. Die boeken zijn meestal gevuld met stipjes, zodat je zelf heel gemakkelijk allerlei hokjes kunt maken. Handig om je goede voornemens in bij te houden en te kleuren, maar voor mij onpraktisch. Ik hou van rechte lijnen zodat het allemaal duidelijk kan blijven. Vooral als je met het idee wil beginnen, raad ik je aan om met een goedkoper boekje te beginnen. Als het niks is, heb je er in ieder geval geen 20 euro aan besteed. Zelfs de notitieboeken fan in mij vind dat bedrag namelijk iets te hoog.

Verder heb je niet veel nodig. Een pen of fineliner – die laatste zie je veel en het zorgt er bij mij voor dat ik netter schrijf. Een liniaal is handig voor de lijntjes en zelf gebruik ik heel veel washitape. Zo kan ik de boel toch nog een beetje opfleuren, want ik kan niet tekenen. Laat je niet afleiden door alle prullaria, de lijstjes en de planningen zijn het belangrijkste. Verder gebruik ik de dikke marker van de Hema ook heel veel, zo maak ik ‘hoofdstukken’ en weet ik precies wat ik op die bladzijdes kan verwachten.

Jaar, maand, week, dag

Sommige mensen krijgen het voor elkaar om met één zo’n boek, om en nabij 250 pagina’s, een heel jaar te kunnen. Dat lukt mij al niet, ik zie wel hoe ver ik er mee kom. Soms heb ik nog wel bladzijdes over, maar is het boek zo uit elkaar gevallen dat het gewoon tijd is voor een nieuwe. Het idee is om overzichten te maken. Dus elk maand begin ik met een maandoverzicht, die label ik en vervolgens zie ik wel hoe ik verder ga.

Januari is op dit moment nog erg leeg van de gewone afspraken. Puntjes staan voor de vaste werkmomenten en wanneer ik extra werk, schrijf ik het wel op. Na de dag schrijf ik de taken die in die maand horen. Ik vergeet vaak wanneer ik voor het laatst mijn bed heb verschoond, dus die zet ik er gewoon altijd in. Voor de deze maand komt mijn kamer stofzuigen er zeker bij.

In die maand zit alles waar ik mee bezig ben. Dus ook stukjes voor mijn blog, gewone verhaaltjes, kaartjes die ik heb gekregen en goed wil bewaren, planningen duidelijker opgeschreven. Zo is het ook een beetje een dagboek met alles waar ik rond deze tijd mee bezig ben geweest.

Nog meer overzicht

Vervolgens moet ook per week het nog worden opgeschreven, anderen gebruiken hun agenda ervoor, ik zet het allemaal in mijn bujo. Op zich heb ik niet superveel afspraken, maar voor mij is handig om te zien hoe veel ‘belast’ ik ben. Heb ik ’s morgens en ’s avonds als iets, dan is de middag helemaal voor mezelf. Heb ik drie dagen het vol zitten, dan weet ik dat de dag erna een rustdag is. Televisieseries schrijf ik op omdat ik nog wel eens vergeet dat het er op is en ik wil het toch echt niet missen. Dan weet ik ook direct dat ik die avond eigenlijk niet wil afspreken.

Van mijn therapeut moet ik ook ontspanning opschrijven. Die staan er nu nog niet in, maar dit betekent bijvoorbeeld dat ik de Sims ga spelen, een boek ga lezen, eventjes de stad in ga. Iets voor mezelf moet doen. Meestal komt het er op neer dat ik op mijn bed plof en tv kijk, om er amper nog vanaf te willen komen.

Per dag is er ook nog een planning, daarin staat alles wat ik die dag wil doen. Elk onderdeel heeft zijn eigen symbool (oftewel bullet) waardoor ik precies weet wat er moet gebeuren. En het ziet er leuker uit, geef ik ook toe. Als ik planning schrijf, bedoel ik niet dat elk moment van de dag al vaststaat. Het is meer een houvast zodat ik weet wat ik ook alweer wilde doen. En ik weet voornamelijk wat ik ook alweer heb gedaan, handig als geheugensteuntje.

Hou ALLES bij

Wat je veel voorbij ziet komen, als je googelt, is het wel verschillende ideeën voor ‘tracking’. Of je wel genoeg water hebt gedronken, of je wel drie keer in de week heb gesport, welk cijfer je die dag geeft, je gespaard hebt wat je wilde. Zelf heb ik dat niet zo ernstig, het is vooral ook een creatieve uiting, maar ook zeker wel een motivatie. Wel probeer ik zo nu en dan quotes in een mooier, met krullen etc., op te schrijven. Creatiever dan dat wordt het bij mij echt niet.

via www.christina77star.co.uk en je vindt er nog meer voorbeelden

Inspiratie op doen

Er zijn zoveel verschillende manieren om je bujo vorm te geven en ik merk dat het voor mij ook erg ontspannend werkt. Lijntjes trekken, een beetje versieren en heerlijk lijstjes bijhouden. En zo zijn er nog veel meer mensen die dit ook doen. Op youtube zie je genoeg leuke dingen voorbij komen en dan gaat het hier ook wel kriebelen. Om het toch weer een beetje anders te doen. Het werkt voor mij in ieder geval erg goed en mijn therapeut zou willen dat zij meer mensen kende die het zo deden, dus als dat aanbeveling is 😛

 

Talk to you later,

Alicia

 

Eén gedachte over “Iedereen heeft een bullet journal nodig

Geef een reactie