De leukste tv-week van het jaar

De leukste tv-week van het jaar

Het zat nog niet helemaal goed in mijn eigen agenda. Was het nu in de week van 22 mei, al een week eerder, wacht nog een week daarvoor? Totaal onvoorbereid dus, compleet in de war. Heb ik nu werkelijk gezegd dat ik wel op die donderdag kan werken, wanneer de halve finale er op is. Kortom, de week van het Eurovisie Songfestival is er weer en dat is de allerbeste tv-week van het hele jaar.

Deskundig oog

Mijn voorbereiding ligt hem vooral in de dinsdag-, donderdag- en zaterdagavond vrij te houden. Een ESF-feest mag, maar niemand gaat mij van die tv weghalen. Uitgerekend deze week heb ik op dinsdag een vergadering, gelukkig vervroegd en niet eens omdat ik het vroeg. Op donderdag ook al aan het werk, maar dan ben ik ook gewoon op tijd. Geen seconde zal ik missen, alles bekritiseren tot op het bot en natuurlijk zo veel mogelijk er over tweeten (volgers, jullie zijn gewaarschuwd).

Ik doe altijd er alsof ik er lekker veel verstand van heb, ben dol op de powerballads en ben altijd net een tikkeltje meer teleurgesteld door de prestaties van Ierland. Meestal weet ik nog aardig in te schatten hoe er zal gestemd worden, ik schreeuw al jaren dat ik beter het commentaarstokje van Jan Smit kan overnemen. Want dat die jongen nog steeds mee mag doen, is een verschrikking. Gelukkig kun je eventueel ook nog kiezen oor Graham Norton (de Engelse commentator) die misschien niet veel deskundiger is, maar gelukkig wel humor brengt.

Jeugdsentiment

Uiteraard komt zo’n obsessie niet uit de lucht vallen. Er zijn mensen die er niet van opkijken als het weer tijd is voor het Eurovisie Songfestival. Ik weet gewoon niet beter. Ik keek al toen Nederland gewoon nog altijd mee mocht doen, toen we nog geen halve finales hadden, toen Dana International won, toen vriendjespolitiek nog veel groter was. Oftewel, vanaf 1999 ben ik er al bij. Allemaal dankzij zus D. die het toen al graag keek en nooit gestopt is. Haar smaak valt enorm over te twisten, het zijn vooral de snelle nummers, maar dankzij haar luister ik de nummers in ieder geval vaak genoeg. Op zondagmiddag, na de finale, ging zij alles nog eens fijn terugkijken – opgenomen op videoband nog – en keek ze alles wat alleen zij leuk vond. Nu luistert ze de cd’s keer op keer, maar wel alleen degene die zij leuk vindt.

Oftewel, het komt niet van een vreemde. Ik wil eigenlijk de liedjes pas horen vanaf de eerste finale, dan zit er nog een beetje verrassing en duurt het allemaal niet nog langer. Toegegeven, het komt soms best een beetje langdradig over. Daarvoor heb je dan gelukkig twitter erbij die ik dan als een gek zit te refreshen, het live commentaar daar is gewoon zo leuk. Hier en daar schrijf ik al iets op voor dé grote blogpost. Veel appen met Margien die gelukkig ook meekijkt zodat het een gedeelde obsessie wordt (zij heeft alles al wel geluisterd en ik moet voor de finale de top 5 doorgeven, streng hoor) Soms even de kans van Nederland inschatten, één land nog kiezen waarop ik zal stemmen want dat doe ik toch ook nog wel even. De avonden vliegen voorbij, het is echt alleen ik in mijn ESF-bubbel en mensen die daar aan mee willen doen, krijgen alleen aandacht.

De ESF-gekte gaat door

Ik ben echt niet de enige. Zoals ik al zei zitten er op twitter dus genoeg commentators, iedereen om het scherpste commentaar te leveren. Echt hardop lachen. Er zijn ook nog mensen die een stapje verder gaan. Ik kijk ook altijd uit naar Rutger, die elk jaar wat inzendingen nadoet. Vond dit jaar niet zo sterk, maar het enthousiasme is wel aanstekelijk.

Het nummer van O’G3NE heb ik nog niet zo vaak gehoord, maar ik vind het echt wel prachtig. Had hun echoing ook wel in een nummer willen horen, had vast nog meer indruk gemaakt, maar deze vrouwen doen er echt alles aan om goed te scoren. Een finaleplek zou ik al haast wel voor ze willen reserveren.

Als je er helemaal veel van wil zien, moet je ze volgen op @og3ne , kun je helemaal meekrijgen wat daar allemaal aan de hand is. Zie je de andere artiesten ook nog lekker relaxt wezen en zie je helaas hun jurkjes ook iets te vaak. Best leuke dingen hoor, maar laat ze maar schijnen in de halve finale.

Via de website van het Songfestival kun je het laatste nieuws nog meekrijgen, maar dat is natuurlijk wel heel erg gericht op onze Nederlandse inzending. Via de twitterpagina en insta van Eurovision zie je gelukkig iets meer. Zo wordt deze week helemaal een Eurovisie week en ik dompel mij helemaal onder.

Goede voorbereiding is het halve werk

Deze week moet je dus wel een beetje vrijhouden. Dinsdag 9 mei begint om 21.00 het Eurovisie songfestival, hier doet Nederland nog niet in mee. Om 20.30 kun je al wel vast in de stemming komen met ‘Op weg naar het Songfestival’ waarin niet hele bekende Nederlanders ook doen alsof ze er verstand van hebben. Daarna de hele show waarin we de concurrenten zien waaronder Zweden, Portugal en België. Allebei op NPO 1.

Op donderdag 11 mei dus de tweede halve finale met onze O’G3ne. Om 20.30 kun je weer even opwarmen en dan om 21.00 breekt het spektakel nogmaals los. Beide op NPO 1. Hier zie je bijvoorbeeld ook nog de inzendingen van Ierland en Denemarken. De finale is uiteraard ook te zien om 21.00 en op NPO 1 en die mag je gewoon echt niet missen. Dan doet ten slotte het beste van alle inzendingen (en de grootste betalers) mee en dat is puur genieten. Wel lang wachten op de uitslag, maar het allemaal waard.

Voor de goeie critici kun je ook alvast een scorelijst downloaden: 9 mei en 11 mei . Altijd goed om je aandacht er bij te houden en met elkaar de scores te vergelijken. Wanneer de finalisten bekend zijn, zal er vast nog zo’n lijst online komen.

Geniet er van mensen en waarschijnlijk horen jullie volgende week van mij wat ik er allemaal van vond.

Talk to you later,

Alicia

Geef een reactie