Plannen zijn er altijd

Plannen zijn er altijd

via pexels.com

Vorig jaar schreef ik direct aan het begin een mooie to do lijst voor 2016. Soort voornemens om in hele jaar te kunnen voornemen. Het ging eigenlijk vooral om zaken die ik leuk vind om te doen, maar vergeet of ik geen tijd voor uittrek. Nachtjes weg, naar musicals, stedentrip, aan series zoals Supernatural beginnen. Geen levensveranderende zaken, geen voornemens, gewoon leuke dingen doen. Van een paar dingen kan ik gelukkig zeggen dat ik ze heb afgestreept. Helaas zijn er andere dingen niet zo goed gegaan. Het leek me in ieder geval wel leuk om voor 2017 gewoon weer zo’n lijst te maken.

Het lijstje van 2016

Vooral wat betreft series heb ik heel erg goed mijn best gedaan. Niet per se iets om trots op te zijn, maar nu is mijn immens lange kijklijst in ieder geval gekrompen. Ik ging natuurlijk naar Wenen, mijn grootste wens. Ik sliep meerdere keren een nachtje in een hotel, met Den Bosch als toppunt. Ik zag maar liefst drie musicals. Helaas heb ik een paar musea alsnog overgeslagen en daarmee prachtige tentoonstellingen gemist. Door postcrossing kreeg ik stapels leuke kaarten binnen. Ik ging zelfs twee keer naar Walibi met Roos en Margien. Helaas gingen schoolzaken minder goed en deed ik het wandeltochtje ook de deur uit. Wandelen is echt zo iets wat ik helemaal niet erg vind, maar waar ik mezelf ook niet kan zetten. Als ik het allemaal opsom, heb ik in ieder geval een paar mooie dingen gedaan. Soms met moeite en veel geklaag, maar uiteindelijk wel gedaan.

Wat wordt het voor 2017?

Ik had sowieso al het idee om aan het einde van 2016 dan eens te kijken wat er van mijn lijst was gekomen. Aardig wat dus. Maar wat moet ik dan voor 2017 nog gaan bedenken? Want mijn wensen blijven toch wel eigenlijk een beetje hetzelfde. Ik leid nu ook eenmaal geen spannend leven en ben meer van de rust, reinheid en regelmaat. Daarnaast vind ik therapie en werk ook hele belangrijke zaken en daardoor moet je er ook wat om heen plannen. Dat is uiteraard logisch, dat moet iedereen, maar op sommige momenten komt het echt niet goed uit. Mijn voorkeur om niet af te wijken van bepaalde paden, helpt dan niet mee. Toch is er nog genoeg om wel gewoon te doen.

  • Uitzoeken wat ik wil qua studie/werk

Mijn studie is op dit moment wel het laatste waar ik aan wil denken. De universiteit heeft zo’n groot gat geslagen in mijn vertrouwen en een mooie portie faalangst laten ontwikkelen, dat ik niet weet wat ik er mee aan moet. De therapeut heeft al eens aangegeven dat mensen mij daar mee zouden kunnen helpen. Daar moet ik echt eens serieuzer over na gaan denken. Wat wil ik, maar vooral, wat kan ik? Naast dat een depressie geestelijk heel wat doet, kan het ook zeker wat van je kwaliteiten laten zakken. Concentratie is een moeilijk ding geworden en laat dat voor een theoretische studie nu heel handig zijn. Ook het idee van het niet weten, kan ik missen als kiespijn. De zekerheid van een doel zou denk ik ook helpen met mijn vooruitgang.

  • Stedentrips maken naar Wenen, Boedapest en Brugge

via pexels.com

Wenen is alweer gepland en ik kan niet wachten om terug te gaan. Dit keer is het met mijn ouders – toch een beetje spannend – maar die stad terug zien, dat maakt het allemaal goed. Maar juist omdat ik het al gezien heb, wil ik ook iets anders zien. Uiteraard zocht ik eerst weer op Londen en Parijs, maar ik vind het zo lastig om daar iets te vinden voor een prima prijs en op een prima locatie (tips zijn welkom, vooral goeie aanbevelingen van waar je zelf bent geweest) Dus ik week uit naar Boedapest. Nu ik dat in mijn hoofd heb gehaald, wil het er natuurlijk ook niet uit. De stad moet echt prachtig zijn, is toch wat goedkoper en heeft een interessante geschiedenis. Ook zet ik Brugge op het lijstje, een prachtige stad – volgens mij – maar wel een stukje haalbaarder. Nu kan ik het nog wat betreft planning, nu moet ik de levenslust er nog een beetje in gooien.

  • Bewuster zijn van materialisme en meer weg doen

Ik heb heel wat spullen en daarvoor verliezen sommige dingen waarde, puur omdat ik ze amper kan zien. Vooral wat betreft boeken en films vind ik dat, maar uiteindelijk wel op mijn hele kamer. Meer bewust er van zijn, maar ook steeds meer tevreden leren zijn met minder. Dat vind ik een mooi streven om mee bezig te zijn. Wel pittig, omdat ik dan soms onmogelijke eisen voor mezelf kan stellen, maar ook goed om te doen.

  • Naar de Hermitage in Amsterdam en andere interessante musea opzoeken

De Hermitage staat al zolang op mijn lijst. Elk jaar hebben ze daar wel interessante tentoonstellingen. De Hermitage heeft natuurlijk een grote binding met Rusland en de hermitage van St. Petersburg. Ze hebben, helaas in mijn ogen, ook andere tentoonstellingen die ik dan weer minder interessant vind. Het is dus altijd zaak om een goed moment te kiezen. Door mijn eigen geneuzel heb ik het stuk van Catharina de Grote moeten missen. Vanaf komend weekend begint wel de tentoonstelling van de Romanovs – tsarenfamilie – rond de Russische revolutie. Een mooie gelegenheid om nu toch echt te gaan. Ook wil ik nog wel naar meer musea, maar ik weet nog precies welke. Ik neem me voor om er in ieder geval nog 4 te kiezen. Dat moet een haalbaar doel zijn, hoop ik.

  • Elke dag even schrijven

Ik heb er al een goed begin mee gemaakt. Elke dag even (een half uurtje ongeveer) schrijven. Van dagboekstukjes – haast blogachtig – tot fictie. Juist die fictie wil ik veel meer leven inblazen. Via schrijfopdrachten op instagram krijg ik in ieder geval ook inspiratie en heb ik al wat aardige dingen op kunnen schrijven. Ik merk dat dit echt een hobby is die ik niet moet laten versloffen. Daarom staat het ook op de habit tracker in mijn bullet journal, die ik dus ook nog steeds goed toepas (nog zo’n to do van 2016)

  • Leuke tripjes met anderen

Dingen alleen doen, dat doe ik nu wel en daar ben ik ook best wel blij mee. Ik vermaak me prima en ben in januari ook al 2 keer naar de bioscoop geweest zonder anderen, iets wat eerst nog een obstakel was. Maar het is ook leuk om dat met anderen te doen. Ja, ik heb iets meer vrije tijd dan anderen, maar ik kan er ook best een keer een zaterdag voor opofferen. Ik heb al wel wat ideetjes, maar ik moet maar eens goed bedenken wat dat voor soort dingen zijn.

  • Voorstellingen bekijken

Als er iets interessants in het theater is, dan moet ik het ook gewoon doen. Er is altijd wel iets dat me tegenhoudt, maar dat kan ik naar alleen naar The Bodyguard, Soldaat van Oranje en Beauty and the Beast te zijn geweest, niet meer zeggen. Het concert Elisabeth op Paleis het Loo staat al en The Lion King staat zeker ook op de lijst. Je leeft werkelijk maar één keer en zonder te zweverig te gaan doen, daar mag je best bij stil staan.

  • Goeie balans tussen inspanning en ontspanning en andere zaken van therapie

Er staan vooral leuke doe-dingen op deze lijst, omdat ik op therapie heb ingezien dat ik mezelf in zoveel tegenhoud. Om heel veel verschillende redenen, door anderen, maar ook omdat ik mezelf heel erg tekort doe. Maar ik heb ook geleerd dat mijn energie beperkt is en dat ik daar bewuster van moet zijn. Werk en studie zijn zaken die moeten en goed zijn, maar daar tegenover moet ik ook staan. Een persoon die even rust kan nemen en weer kan opladen. Dat is toch wel één van de grootste lessen die ik mezelf moet aanleren. Ik hoop natuurlijk ook dat ik het in 2017 allemaal weer op de rit heb en hou, maar ik durf daar geen beloftes over te maken.

Een mooie lijst is het alsnog wel geworden en ik was nog wel bang dat ik niks kon verzinnen. Geeft gelukkig direct meer zin in dit jaar, nog 11 maanden om het er van te nemen.

Talk to you later,

Alicia

Geef een reactie